[ Alesia Software ] [jens - pokerside]

alesia

Hvem er jens51 og crockett?


Når jeg beskæftiger mig med poker, er jeg tit skjult bag det gådefulde navn jens51.  Andre gange - især på texaspoker.dk - hedder jeg også crockett.

I december 2004 skyllede pokerbølgen ind over mig. Det var noget med en kollega som ville købe nogle pokerchips til sin mor som julegave, og han ville lige høre om jeg vidste hvor han kunne købe sådan nogle.  Det vidste internettet.  I forlængelse af den undersøgelse opdagede jeg så internetpoker.  Det første bookmark i min browser som har noget med poker at gøre, er oprettet 2005-01-31. 

Lidt udvalgt baggrund 

Jeg har spillet kort altid. Min mor og min mormor lærte mig at spille kort da jeg var helt lille. Jeg lærte at spille poker (draw) af mine skolekammerater i USA i første halvdel af 60'erne. Vi spillede bl.a. i en ungdomsklub på skolen - naturligvis ikke om penge. Jeg lærte at spille canasta, bridge og l'hombre i gymnasiet (1966-69), og jeg lærte mausel og agurk på universitetet (1969-76). Det tiltalte mig ikke at spille om penge, så jeg spillede faktisk ikke ret meget mausel. Agurk spilles sådan set også om penge: alle lægger 50 øre, og vinderen tager det hele ca. en halv time senere.  Omkring 1990 lærte jeg også at spille tarok. 

Min almindelige interesser for kortspil har udmøntet sig i at jeg har lavet beskrivelserne af agurk, l'hombre og tarok på John McLeods websted

I begyndelsen af min tid på universitetet læste jeg matematik, og jeg var god til det - en af de 3 bedste på årgangen. Derfor skulle jeg helt ind på 2. del af studiet før jeg indså at jeg ikke havde lyst til at vie mit liv til matematisk forskning, og også at jeg ikke havde lyst til en karriere som gymnasielærer. Jeg skiftede til datalogi som hovedfag - noget jeg aldrig har fortrudt. 

Jeg spillede i en bridgeklub i gymnasiet (1967-69), men miljøskiftet til universitetet bevirkede at den interesse forsvandt. Min arbejdsplads først i 80'erne havde imidlertid et bridgekursus, så der begyndte jeg forfra - også fordi min kone var interesseret. I 1983 begyndte jeg igen at spille i klub, og siden 1984 har jeg været medlem af Bridgeklubben HCØ - siden 1988 i bestyrelsen. I 1987 var jeg på turneringslederkursus, i 1990 blev jeg forbundsturneringsleder, i 1991 var jeg med som turneringsleder i VM for juniorhold, og siden 1995 har jeg været medlem af Danmarks Bridgeforbunds appelkomite - siden 1999 som formand. Mit niveau som bridgespiller er ikke specielt imponerende. Jeg kan måske begå  mig i 3. division uden direkte at falde igennem, men et hold med spillere af min styrke ville være en klar nedrykningskandidat. 

I 1989-90 lavede jeg det kortgivningsprogram som siden 1990 har været brugt til alle officielle bridgeturneringer i Danmark. Nu om dage bruges det også til maskingivne kort til klubturneringer, så titusinder af bridgespillere har haft kort i hånden hvis fordeling er bestemt af mit program. Jeg har også hjulpet lidt med valideringen af det tilsvarende program i Holland - det program som også bruges til internationale mesterskaber. 

Spil om penge 

Jeg kan ikke lide at spille om penge. Det har mange årsager. Jeg mindes noget med en skoleudflugt til Tåsinge da jeg var ca. 7 år og boede i Odense. Jeg tabte alle de penge jeg havde med, til en spilleautomat. Det var 5 kroner - en formue for en 7-årig i 1958.  Senere så jeg andre tabe penge de ikke havde råd til at tabe, i mausel på universitetet. 

Bridge kan både spilles som rubberbridge (om penge) og som turneringsbridge (om placeringer). Jeg har aldrig spillet rubberbridge om penge. De bridgeturneringer jeg spiller i, har typisk vinpræmier. Jeg har godt nok spillet i bridgeturneringer hvor der var pengepræmier, men jeg har aldrig vundet nogen, og jeg har aldrig været med i de sjældne bridgeturneringer der spilles for pengenes skyld. Jeg vægrer mig også ved at fungere som turneringsleder i sådanne turneringer. 

Jeg tippede lidt da jeg var 19-20 år, sammen med min bridgemakker fra gymnasiet, men det holdt vi ret hurtigt op med. Jeg har aldrig købt en lodseddel, lottokupon, eller lignende. 

Jeg har alle de penge jeg har brug for og lidt til. Det har simpelt hen ikke mening for mig at gøre noget for at supplere min indtægt, og det ville være absurd hvis jeg skulle kaste mig over poker med det formål at skaffe (flere) penge til huse. 

Internetfællesskaber 

Internettet blev en del af min hverdag, både arbejdsmæssigt og i almindelig bred forstand, i 1995. To af mine væsentlige fritidsinteresser, nemlig geocaching og dk.kultur.sprog, er begge koncentreret om et fællesskab der især finder sted på internettet, selv om det har vidtrækkende virkninger ud i det virkelige liv. Det er blevet en helt naturlig del af min livsstil at deltage i sådanne fællesskaber, og det er endda sådan at Danmarks Bridgeforbunds appelkomite i min formandstid har antaget nogle af disse fællesskabers karakter. 

Texas holdem - interessen 

Før 2005 vidste jeg godt kursorisk hvad Texas holdem gik ud på, og jeg havde hørt om WSOP og dermed om turneringspoker. Men det var så også det. Men interessen fængede. Min interesse var fra starten at forsøge at forstå både det matematiske og det psykologiske indhold i spillet. Jeg ville også gerne lære spillet, men jeg ville gerne kunne spille det på samme måde som jeg spiller bridge - dvs. under turneringsformer hvor man fortrinsvis spiller om placeringer, eller om æren, hvis det skal være på den måde. Men altså, samtidig og især ville jeg gerne forstå spillet. Jeg har ikke nogen interesse i at få stukket et skema ud som jeg skal lære udenad, således at jeg lærer at folde KTo, men raise KK, uden at jeg i øvrigt forstår hvorfor. Det er den teoretiske tilgang til spillet der fænger hos mig. 

I marts 2005 opdagede jeg poker.dk. Her er tale om et internetfællesskab som falder særligt godt i min smag. Personerne der frekventerer poker.dk, er en slags stamme af pokerspillere som er indbyrdes hjælpsomme, og som ikke er en flok selvhævdende blærerøve. Jeg havde stiftet bekendtskab med to tilsvarende, amerikanske steder i forvejen, nemlig The Poker Forum og FTR, men poker.dk skulle vise sig at være et sted hvor jeg skulle føle mig hjemme. 

I marts 2005 spillede jeg Texas holdem for første gang. Fixed Limit (FL) ring game hos Party Poker - naturligvis ikke om rigtige penge. Jeg spillede ikke ret tit. Jeg klarede mig sådan set udmærket, for jeg havde lært ordet "tight" at kende. Men jeg havde ikke læst ret meget teori endnu. I maj 2005 var jeg skiftet til no limit (NL) SNG hos Party Poker. Stadig ikke om penge. Det viste sig at ligne rigtig poker mere. Samtidig havde jeg læst en hel del mere teori - alt sammen på internettet - så jeg nu vidste hvad et continuation bet var, og jeg havde et sted at bruge det i praksis. I mellemtiden var jeg begyndt at udfylde en niche i poker.dk som den der kunne svare på spørgsmål om sandsynlighedsregning i pokersammenhæng. Behovet var stort, så pludselig blev jeg en af de 6-7 flittigste bidragydere til poker.dk. Det betød også at jeg kom til at kende flere håndfulde pokerspillere lidt bedre - via nettet, naturligvis - så jeg fik større indsigt i hvad der motiverer folk til at spille poker på nettet. Jeg fik nu også udbytte af at deltage i diskussionerne om selve spillet, ikke bare om den bagvedliggende matematik. 

Poker.dk´s weekend-poker 

Hen over juli måned 2005 koncentrerede jeg mig så grundigt om turneringsledelse i forbindelse med Danmarks Bridgeforbunds første årlige bridgefestival i Vingsted at min pokerinteresse måtte køre på lavere blus. Men i august 2005 genoptog jeg mit spil i NL SNG'er hos Party Poker. Stadig ikke om penge, men med omhyggeligt bogholderi over mine resultater. Samtidig blev jeg opmærksom på poker.dk's ugentlige hyggeturnering, weekend-poker, som kører hver søndag klokken 20:30. Jeg tilbragte et par søndagsaftener som tilskuer ved den turnering. Derved indså jeg at en sådan turnering var noget af det tætteste man kunne komme på det der foregår i en bridgeklub: Folk samles om en fælles interesse for at spille kort. Placeringerne er vigtige, og der er også præmier, men det er ikke primært derfor folk spiller der. 

Da der så blev annonceret en serieturnering over 15 aftener med mulig kvalifikation til en finale i december, kunne jeg godt se at den turnering var noget for mig. Det kostede ca. 50 kroner pr. gang at være med - dvs. 800 kr. for hele serien. Jeg gjorde op med mig selv at det ikke var flere penge at give ud på poker end jeg allerede havde købt bøger for, så jeg udråbte mig selv til hykler, oprettede lørdag 2005-09-10 en konto hos Prestige Poker, hvor turneringen blev spillet, spillede en enkelt træningsturnering om søndagen (indskud $1+0,20) for lige at vænne mig til omgivelserne, og stillede så op i 2. runde af weekend-poker 2005-09-11 som min anden turnering om rigtige penge. 

Weekend-poker levede helt op til min forventning om at turneringspoker kan spilles for spillets og hyggens skyld. De bedste af de spillere der var med, spiller til daglig til højere satser, så de betragter det pengeindhold som weekend-poker har, som en bagatel. Min tilgang er anderledes, men jeg betragter det som en bevidst udgift - som i øvrigt svarer ret nøje til hvad det koster at spille i bridgeklub en gang om ugen - så for mig var det på samme måde lige meget om jeg vinder nogen penge ved at være med i turneringen. 

Ved at være med i weekend-poker er jeg slet ikke holdt op med at være sær. Jeg er stadig ham den underlige der ikke spiller for de mulige pengegevinsters skyld. Nu er jeg endda også en hykler, fordi jeg jo faktisk spiller om penge. Jeg er så meget desto mere en hykler fordi det poker jeg ellers spiller, også er om rigtige penge: NL Texas holdem SNG'er til lave indsatser. Jeg tror stadig fast på at jeg aldrig kommer til at spille ring games, men at min interesse forbliver inden for turneringspoker. Jeg håber på at jeg aldrig kommer til at måle min fremgang (eller tilbagegang) som pokerspiller i om jeg kan vinde pengepræmier og/eller have overskud i det lange løb. Men jeg ville gerne, inden for rimelighedens grænser, være god til spillet. Og hvis jeg skal måle det med min erfaring fra turneringsbridge, så betyder det at man skal opsøge rimeligt stærke selskaber - selskaber hvor de andre er lige så gode som en selv, og hvor nogle af de andre er bedre end en selv. Sådanne selskaber finder man fortrinsvis i poker hvis man er villig til at spille i lidt dyrere turneringer. 

Det gik vel ikke urimeligt i weekendpoker.  Jeg kvalificerede mig til finalen, og i den røg jeg ud på boblen på en sjetteplads.+

I foråret 2006 har jeg spillet i en ny udgave af weekendpoker, men mine resultater er ikke særligt ovefbevisende.

Diamanterne 

Der er heldigvis flere analogier fra poker til turneringsbridge. Der er for eksempel DM i holdpoker. De pengemæssige indsatser er beskedne (faktisk ligefrem 0 fordi turneringen sponsoreres), og den mulige pengemæssige gevinst står næppe mål med alle de onsdage der skal spilles for at vinde turneringen. Sådan en turnering passer min mentalitet perfekt. Det har heldigvis vist sig at der er andre der tænker på samme måde, så jeg er kommet med på et hold der kalder sig Diamanterne.  Holdånden er veludviklet, hvilket betyder meget for mig, og det er i sig selv meget mere motiverende end udsigten til måske at vinde en pengepræmie. Jeg er på ingen måde nogen stjernespiller hos Diamanterne, men jeg falder heller ikke igennem hver gang.

Texaspoker.dk og crockett

Ved juletid 2005 opdagede jeg for alvor Texaspoker.dk.  De annoncerede en serieturnering over 12 søndagsaftener, og nu havde jeg jo vænnet mig til at spille poker søndag aften.  Denne turnering var ligefrem gratis.  Jeg spillede vist 9 af de 12 aftener, og jeg er stolt over at jeg sluttede på en samlet fjerdeplads.  I løbet af de 12 uger fik jeg nye pokervenner - og jeg fik også spillet mod en del af dem jeg allerede havde.

Texaspoker.dk leger somme tider lidt med Texas som begreb, og af forskellige årsager havde jeg pludseligt opfundet en identitet som crockett.  Det er en reference til David Crockett, som endte sine dage med at gøre en indsats i Texas's historie.  

I løbet af marts og april 2006 begyndte jeg så småt at være aktiv i forummet på Texaspoker.dk, og det blev klart at der var en niche jeg kunne udfylde der.


Seneste rettelse: 2006-04-24 / jbc